I Finland har mensskyddsbehållare inte slagit igenom lika stort som i Sverige (än). Men Gymnasiet Grankulla samskola tar täten rapporterar dagstidningen Hufvudstadsbladet. hänger det sedan några veckor tillbaka en vit låda som inte är uppseendeväckande på något sätt. För gymnasisterna som har mens kan behållaren fylld med mensskydd ändå innebära en räddning i vardagen.

– Det är jättebra. Förra året sattes små korgar med mensskydd ut i toaletterna på studerandekårens initiativ men då var mensskydden ofta slut. Nu har de hela tiden funnits till hands. Det är bra om man till exempel har glömt mensskyddet hemma, säger gymnasisten Sofia Laine när HBL besöker skolan.

– Jag har själv några gånger varit med om situationer när någon kompis som glömt mensskydd hemma ringt mig från toaletten och bett om hjälp, fortsätter Annika Ruusila som också går på tvåan i gymnasiet.’

– Vi valde att införskaffa automaterna eftersom det inte handlar om så stora utgifter för skolan, samtidigt som det är en betydande jämlikhets-, jämställdhets- och trygghetsgärning, säger rektor Harriet Lassus–Utriainen. Skolsekreterare Jeannette Herold instämmer och tillägger:

– Vi vet att vissa studerande själva står för en stor del av sina egna utgifter. Då kan det ju vara möjligt att man inte köper mensskydd om man ha andra stora utgifter, säger hon.

Mensskydd beskattas fortfarande som en lyxprodukt i Finland fastän det är en nödvändig hygienprodukt för alla menstruerande personer. I Finland ligger skatteprocenten för mensskydd på 24 procent medan mervärdesskatten på mat till exempel är 14 procent.

– Mensskydd är väldigt dyrt. Så det är nog bra om man kan få det billigare eller gratis tycker jag, säger studerande Annika Ruusila.


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *