Det ska kännas lätt att engagera sig för En MENSkligare skola oavsett hur mycket tid och energi du har. Alla har vi olika förutsättningar och därför finns det flera förslag, utan inbördes ordning, på hur man kan göra! Har du en helt egen idé för hur du vill stötta kampanjen är du mer än välkommen att kontakta info@mensen.se!

SKRIV PÅ UPPROPET FÖR EN MENSKLIGARE SKOLA

Uppropet som ligger på Skiftet.se syftar till att visa upp det breda stöd som finns för sakfrågan, samt uppmanar Utbildningsdepartementet:
– att de uppmuntrar och hjälper kommuner att genomföra systematiska tester av hur man bäst kan erbjuda skolelever bindor och tamponger i skolans lokaler
– att de utvärderar och utreder möjligheterna att på nationell nivå påverka skolor att erbjuda fria mensskydd till eleverna.

SPRID ORDET OM EN MENSKLIGARE SKOLA

För att skapa förändring och fånga makthavares uppmärksamhet behöver vi vara många som tillsammans höjer rösten. Är ni ett företag, ideell organisation, politiskt nätverk, tjejjour, ett elevråd, en poddcast eller en influencerrepresentant – you name it – sprid ordet om denna kampanjhemsida, Instagramkontot och uppropet. Vill ni visa next level stöd? Se punkt 5!

DELA DIN HISTORIA

startsidan finns ett formulär för att samla in tankar, erfarenheter eller åsikter om varför vi behöver En MENSkligare skola! Har du varit med om en jobbig situation i skolan för att du inte kunde byta tampongen i tid? Är du en lärare som märkt positiva effekter av att dina elever kan plocka på sig mensskydd vid behov? Är du en förälder som har det knapert ekonomiskt och önskar att dina barn kunde få mensskydd i skolan? Tycker du kort och gott att the future is fria bindor och tamponger i skolan? Dela med dig!

DRIV FRÅGAN PÅ DIN SKOLA/VERKSAMHET

Den som vill driva frågan själv kan ta hjälp av Menssäkrads samtalsunderlag, eller klicka in sig på på MENSENs hemsideflik En MENSkligare skola DIY (do it yourself), ett komplement till denna kampanjhemsida. DIY:s mening är att underlätta för elever och allierad skolpersonal att kunna driva frågan om fria mensskydd på sin skola eller ungdomsverksamhet. Scrolla på sidan och ta del av olika verktyg för hur du kan påverka i ditt sammanhang, och passa på att beställa gratis klistermärken för att tydliggöra var det finns mensskydd att hämta för alla som behöver!

VISA STÖD MED LOGGA

Alla som står bakom kampanjmanifestet är välkomna att vara med och visa sitt stöd med en logga på denna hemsida. Vill ni vara med? Maila info@mensen.se så tar vi det därifrån! Tillsammans är vi starkare 💪