I en rykande färsk artikel från TT rapporteras det att priserna på mensskydd ökat i snitt nio procent, enligt en sammanställning från Matpriskollen. Men när mycket annat blir dyrare och hushållen tvingas prioritera hårdare hamnar mensskydd långt ner på listan. I artikeln är kuratorn Sara Malmvall på Göteborgs stadsmission intervjuad. I sitt arbete möter hon ungdomar i ekonomisk eller social utsatthet.

– Många tror att mensfattigdom är något som finns i andra länder, men vi möter det varje vecka. Jag möter unga kvinnor som inte vågar be sina föräldrar att köpa mensskydd för att de vet att familjen lever i ekonomisk fattigdom. De känner att de inte kan, för de inte vill utsätta föräldrarna för den stressen.

Mensskydd kostar kanske några hundralappar i månaden. Man kan tycka att det är en liten fråga när folk har svårt att få pengarna att räcka till så mycket annat.

– Hälften av befolkningen har den här kostnaden. Att leva i fattigdom skapar en ständig oro. Det blir extra tydligt när det handlar om ens egen kropp och något man skulle kunna hantera väldigt naturligt och smärtfritt men inte har möjlighet att göra, säger Sara.

Fria mensskydd i skolan löser inte barnfattigdom på egen hand, men det hjälper en redan utsatt grupp att få bättre förutsättning till utbildning.

Categories: VISSTE DU

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *